Εκτύπωση

ΑΛΙΑΡΤΟΣ

Η Αλίαρτος βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας, πάνω στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Την πόλη έχτισε σύμφωνα με την παράδοση ο Αλίαρτος, γιος της Θέτιδας και του βασιλιά των Θηβών, Θέρσανδρου. Η ύπαρξη της πόλης αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο στην Ιλιάδα. Ήταν πλούσια λόγω της θέσης της (μεταξύ του Ορχομενού και της Θήβας) και της εύφορης πεδιάδας της. Ήδη στο δεύτερο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα είχε κόψει ασημένια νομίσματα. Στην Αλίαρτο σύμφωνα με το μύθο είχαν ταφεί ο μάντης Τειρεσίας, καθώς και η Αλκμήνη, μητέρα του Ηρακλή.

Η αρχαία Αλίαρτος καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τον Ξέρξη, κατά τη διάρκεια των Μηδικών πολέμων. Μετά την αποχώρηση των Περσών ξαναχτίστηκε και έγινε μέλος του Κοινού των Βοιωτών. Η πόλη καταστράφηκε τελικά το 171 π.Χ. από τους Ρωμαίους, επειδή είχε συμμαχήσει με τον Μακεδόνα βασιλιά Περσέα εναντίον τους.

Για τη βυζαντινή Αλίαρτο δεν έχουμε πολλά στοιχεία, ωστόσο λείψανα τείχους των βυζαντινών χρόνων μαρτυρούν ότι η πόλη ήταν ισχυρή και οργανωμένη. Η νεότερη Αλίαρτος έχει συνδεθεί με την προσπάθεια αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας. Στην πόλη εγκατέστησε τα γραφεία της η αγγλική εταιρεία «Lake Copais Co Ltd», η οποία αποξήρανε τη λίμνη τμηματικά από το 1887 έως το 1953.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Αλίαρτος αποτέλεσε συγκοινωνιακό και συνδετικό κόμβο της Λιβαδειάς με τη Θήβα, την Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά. Εκείνη την εποχή άρχισε να εμφανίζεται μια πρώτη μορφή ιδιωτικής επιχείρησης (κυλινδρόμυλοι,  εκκοκκιστήρια κλπ.). Απαραίτητοι στην οικονομία της πόλης ήταν οι μύλοι, που άλεθαν την παραγωγή από τις καλλιέργειες της αποξηραμένης Κωπαΐδας. Το 1941 η συνολική παραγωγή σιταριού η οποία αλέστηκε ήταν 10.000.000 οκάδες και έσωσε την Αθήνα.  Εκείνη την εποχή σημειώθηκε και αύξηση του πληθυσμού της Αλιάρτου.
 Σήμερα η Αλίαρτος είναι κωμόπολη με 6.300 κατοίκους περίπου και αποτελεί βαμβακοπαραγωγικό κέντρο του νομού. Σημαντικοί συνοικισμοί της περιοχής είναι ο Κριμπάς (κέντρο), το Μάζι, το Μούλκι, ο οικισμός των Ευρυτάνων, το Μαλάκι και το πάρκο με τα αγγλικά σπίτια.


Λίγο μετά την Αλίαρτο συναντάμε το χωριό Πέτρα, που είναι γνωστό από την ομώνυμη μάχη, που έγινε το 1829 με επικεφαλής τον Δημήτριο Υψηλάντη. Στη μάχη αυτή ο Υψηλάντης ανάγκασε τους Τούρκους να συνθηκολογήσουν και να εκκενώσουν την περιοχή έως και τη Λαμία. Στο δήμο Αλιάρτου ανήκει και το γραφικό χωριό Ευαγγελίστρια με το πολύ γνωστό ομώνυμο μοναστήρι, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και μετά.Αξιοθέατα

· Αρχαία πόλη της Αλιάρτου. Η ακρόπολη βρίσκεται πολύ κοντά στη σύγχρονη πόλη. Τα ερείπια μαρτυρούν διάφορες οικοδομικές φάσεις. Στην ψηλότερη κορυφή του λόφου τοποθετείται η μυκηναϊκή ακρόπολη, ενώ στη δυτική πλευρά του λόφου σώζονται νεότερη οικοδομική φάση του 7ου αιώνα π.Χ., καθώς και μια είσοδος του 4ου αιώνα π.Χ. Στα νότια και νοτιοανατολικά σώζονται τα λείψανα δύο πύργων του τέλους του 6ου ή των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ. Στην κορυφή της ακρόπολης αποκαλύφθηκε ναός της Αθηνάς του 6ου αιώνα π.Χ., που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Κατά μήκος του βόρειου τείχους σώζονται και θεμέλια παλαιότερου ναού (7ος αιώνας π.Χ.). Εκτός από τα ερείπια της Ακρόπολης, σώζονται και τμήματα από το τείχος, καθώς και ίχνη του θεάτρου. Στο χώρο έχουν βρεθεί και πολλά νομίσματα του 550- 500 π.Χ., με χαραγμένη επάνω τη βοιωτική ασπίδα. Στα νοτιοανατολικά της ακρόπολης έχει έρθει στο φως νεκροταφείο της ρωμαϊκής περιόδου.

· Στην περιοχή «Κήποι Αλιάρτου» σώζονται βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, τα οποία χρησιμοποιούσε η εταιρεία «Lake Copais Co Ltd». Τα κτίρια στέγαζαν τις διοικητικές υπηρεσίες της και τους χώρους κατοικίας των Άγγλων υπαλλήλων. Υπήρχαν, επίσης, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και δύο νερόμυλοι.

· Στο κέντρο της Αλιάρτου ο επισκέπτης συναντά τις αναπαλαιωμένες λιθόκτιστες αποθήκες των αγροτικών προϊόντων.

· Μονή της Ευαγγελίστριας. Απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την Αλίαρτο. Χρονολογείται τον 12ο ή 13ο αιώνα. Διαθέτει μικρή βιβλιοθήκη, εργαστήρι υφαντών και συνεδριακό κέντρο. Είναι χτισμένη σε ειδυλλιακό τοπίο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη φύση και την αρχιτεκτονική και να ζήσει στιγμές περισυλλογής. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ανακαινίστηκε το 1665. Την εποχή της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε εντός της Μονής κρυφό σχολειό. Οι μοναχοί βοήθησαν τους Έλληνες (και τους συμμάχους τους) κατά τη διάρκεια   του δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου κρύβοντάς τους σε μια κρύπτη. Σήμερα η Μονή της Ευαγγελίστριας είναι γυναικείο μοναστήρι. Στον περίβολό της οποίας βρίσκεται και το παρεκκλήσι  του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 1800.Φυσικές ομορφιές

Στην Κοινότητα Πέτρας υπάρχει ένας μοναδικής ομορφιάς φυσικός καταρράκτης, που κυριαρχεί στο τοπίο. Στη βόρεια πλευρά της Αλιάρτου εκτείνεται εύφορη πεδιάδα, η οποία προέκυψε μετά την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Ευαγγελίστρια, βρίσκεται η ωραία τοποθεσία Χαλίκι όπου  ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση. Στο Χαλίκι υπάρχει πηγή που εικάζεται ότι ήταν η Ιπποκρήνη.Χρήσιμες Πληροφορίες

Εκδηλώσεις

Στις 21 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής των Αγίων  Κωνσταντίνου και Ελένης, διοργανώνεται στην  Αλίαρτο μεγάλο πανηγύρι. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνονται τα Κωπαϊδικά, πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν πλέον θεσμό, εδώ και τριάντα χρόνια, της περιοχής. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις , παραδοσιακούς χορούς, συναυλίες και διάφορες εκθέσεις. Κάθε χρόνο έχουν και διαφορετικό θέμα να παρουσιάσουν .Το 2007 ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον.


Υποδομές

Στην Αλίαρτο και στην Ευαγγελίστρια, θα βρείτε πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία και μπαρ. Επίσης, λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες και ξενοδοχεία. Στη Μονή Ευαγγελίστριας υπάρχει συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη και εργαστήρι υφαντικής.

  Χρήσιμα τηλέφωνα
 Δήμος  Αλιάρτου 22680-22922
 Κέντρο Υγείας Αλιάρτου 22680-22222
 Φαρμακείο 22680-22287
 Αστυνομικό Τμήμα 
 22680-22244
 ΟΤΕ 22680-22399
 ΕΛΤΑ 22680-22441
 ΚΤΕΛ 22680-22223

 

 

 

 

 

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias