Εκτύπωση

Αράχοβα

Η Αράχοβα είναι αναμφισβήτητα η κοσμοπολίτισσα της Βοιωτίας. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 960 μέτρων και απέχει 162 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 35 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις: στα δυτικά της βρισκόταν η αρχαία πόλη Ανεμώρια, ενώ στα ανατολικά, στη θέση «Πάνια», η Κυπάρισσος. Κατά μία άλλη άποψη, η αρχαία πόλη στη θέση «Πάνια» ήταν η Υάμπολις, ενώ η Κυπάρισσος τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής Αντίκυρας.
Η Αράχοβα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 10 Ιουνίου του 1823 κάηκε από τους Τούρκους, ενώ το Νοέμβριο του 1826 έλαβε χώρα εκεί η μάχη της Αράχοβας. Στη σημαντική αυτή μάχη ο Καραϊσκάκης συγκρούστηκε με τα στρατεύματα του Μουσταφάμπεη τα οποία κατατρόπωσε. Η νίκη αυτή αποδόθηκε στον Άγιο Γεώργιο, πολιούχο της Αράχοβας. Μάλιστα, ο Καραϊσκάκης  αφιέρωσε ένα από τα κανόνια του στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Η πόλη ελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους στις 2 Νοεμβρίου 1828 από τον Δημήτριο Υψηλάντη.


Αξιοθέατα

· Κωρύκειο Άντρο. Το σπήλαιο απέχει δέκα χιλιόμετρα από την Αράχοβα. Κατά την αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες Oι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι το σπήλαιο προσέφερε δίοδο προς τον Άδη. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα ευρήματα της αρχαϊκής, κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου που εντοπίστηκαν εκεί.
· Στην Αράχοβα δεσπόζει η προτομή του ήρωα του 1821, Γεώργιου Καραϊσκάκη, για να υπενθυμίζει την ένδοξη μάχη της Αράχοβας. 2022 από Κυριάκι,  Μνημείο προς τιμήν του Καραϊσκάκη
· Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία είναι φτιαγμένη με αρχαία υλικά και προσφέρει υπέροχη θέα.
· Eπάνω στο βράχο της Ώρας δεσπόζει ο ναός των Εισοδείων της Θεοτόκου. Ο ναός αναφέρεται ήδη από το 1676, ενώ η σημερινή εκκλησία χτίστηκε αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821. Στο ναό φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Χαράλαμπου. O βράχος της ώρας από Κυριάκι cd 2025
· Το δημοτικό σχολείο της Αράχοβας στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, δωρεά του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.


Φυσικές ομορφιές

Η Αράχοβα χαρακτηρίζεται και ως το «Μπαλκόνι του Παρνασσού». Χαρακτηριστικό σημείο της είναι ο βράχος της Ώρας, από όπου η θέα είναι φανταστική. Επίσης, το Κωρύκειο Άντρο, εκτός από αρχαιολογική αξία έχει και μεγάλη φυσική ομορφιά, με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες να δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και την τοποθεσία «Μαύρα Λιθάρια» στην είσοδο της Αράχοβας, από όπου θα απολαύσετε εξίσου ωραία θέα. Πολύ όμορφη είναι και η καταπράσινη τοποθεσία Λιβάδι.  


Χρήσιμες Πληροφορίες

Εκδηλώσεις

Τριήμερο πανηγύρι διοργανώνεται στην Αράχοβα στις 23 Απριλίου (γιορτή του Αγίου Γεωργίου).Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων διεξάγονται αγώνες δρόμου των ηλικιωμένων, οι οποίοι ντύνονται με τοπικές φορεσιές και χορεύουν τοπικούς χορούς. Τη δεύτερη ημέρα γίνονται αθλητικοί αγώνες, ενώ την τρίτη ημέρα πραγματοποιείται γλέντι με ψητά αρνιά. Την ημέρα αυτή εορτάζεται και η νίκη του Καραϊσκάκη εναντίον της στρατιάς του Μουσταφάμπεη και αναβιώνουν τα αγωνίσματα της κλεφτουριάς. Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζονται στην Αράχοβα και οι Απόκριες.  

Υποδομές

Σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την Αράχοβα και σε υψόμετρο 1.600 - 2.300 μέτρων λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού .Οι 20 πίστες στη Φτερόλακα και στα Κελλάρια συνδέονται μεταξύ τους με εναέριους αναβατήρες. Το κέντρο λειτουργεί από το Δεκέμβριο έως και το Μάιο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι διαθέτει παιδικό σταθμό με δυνατότητα πλήρους απασχόλησης μικρών παιδιών. Στις πλαγιές του Γεροντόβραχου λειτουργεί μικρότερο χιονοδρομικό κέντρο του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων του Σκι.
Στην Αράχοβα δραστηριοποείται ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αράχοβας.
Στην Αράχοβα θα βρείτε πλήθος ξενοδοχείων, διαμερισμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Αποτελεί ιδανικό προορισμό και για έντονη νυχτερινή διασκέδαση.
Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Αγροτουρισμού στο οποίο μετέχουν πολλές επιχειρήσεις διαμονής αλλά και εστίασης-διασκέδασης.
 Η Αράχοβα διατηρεί ένα ιδιαίτερο χρώμα που τις προσδίδουν τα πέτρινα αρχοντικά και τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια. Αποτελεί ονομαστό εμπορικό και αγροτικό κέντρο με αναπτυγμένη τυροκομία και βιοτεχνία υφαντών.
 


Χρήσιμα τηλέφωνα

 

 

 Δήμος   Αράχοβας 22670-31318
 Κέντρο  Υγείας 22670-31300
 Αστυνομικό Τμήμα 22670-31333
 ΟΤΕ 22670-31099
 ΕΛΤΑ 22670-31253
 ΚΤΕΛ 22670-31357
 Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού 22670-31630
 Τοπικο Σύμφωνο Ποιότητας Αράχοβας 22670-31630
 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias