Το Δίστομο απέχει 25 χιλιόμετρα από την Λιβαδειά και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Βοιωτίας. Ο δήμος περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Διστόμου και Στειρίου. Το Στείρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων στους πρόποδες του Ελικώνα. Επίσης, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το Δίστομο βρίσκεται η παραλία Διστόμου με τον οικισμό Άσπρα Σπίτια, και ο Άγιος Νικόλαος, που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο. 5902 Άσπρα Σπίτια στην Παραλία Διστόμου Στην περιοχή του Διστόμου υπήρχαν κατά την αρχαιότητα οι πόλεις Άμβρυσσος (ή Άμβροσσος) και Στείριδα. Η Άμβρυσσος καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες και αργότερα από τον Φίλιππο Β’ κατά τον Γ’ Ιερό Πόλεμο. Επίσης, το 198 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους και το 250 μ.Χ. καταστράφηκε από Γαλάτες και Κέλτες. Στη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου επήρθε και η αλλαγή της ονομασίας της από Άμβρυσσος σε Δίστομο, κατά πάσα πιθανότητα από ένα πηγάδι με δύο στόμια που υπήρχε εκεί. Βέβαια, για μεγάλο χρονικό διάστημα συναντάμε και τα δύο ονόματα. Το 1200 μ.Χ. το Δίστομο καταλήφθηκε από τους Φράγκους, το 1300 από τους Καταλανούς και το 1460 από τους Τούρκους. Η αρχαία Στείριδα άκμασε για πολλούς αιώνες, αλλά καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ το 346 π.Χ., ξαναχτίστηκε και λεηλατήθηκε εκ νέου από τους Ρωμαίους το 147 π.Χ. Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται και η ύπαρξη ακόμα μίας πόλης, του Μεδεώνα. Ο Μεδεών ήταν παραθαλάσσιος και κτισμένος στο σημερινό λόφο των Αγίων Θεοδώρων. Η πόλη επικοινωνούσε με την Στείριδα με πύργους- παρατηρητήρια. Πολύ σημαντική είναι η νεότερη ιστορία του Διστόμου. Στην τοποθεσία «Τρία Έλατα» ορκίστηκε αρχηγός του ένοπλου αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων ο Αθανάσιος Διάκος (25 Μαρτίου του 1821). Στις 7 Ιανουαρίου του 1827 διεξήχθη η μάχη του Διστόμου με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Η νίκη των Ελλήνων στη μάχη αυτή σήμανε την οριστική απομάκρυνση των Τούρκων από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το Δίστομο αποτέλεσε το κέντρο πολλών γεγονότων. Στις 24 Απριλίου 1944 οι εχθροί εκτέλεσαν στην τοποθεσία «Καρακόλιθος» 134 άτομα. Επίσης, το Δίστομο συνδέθηκε και με ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου. Στις 10 Ιουνίου του 1944 οι Γερμανοί σκότωσαν 218 κατοίκους (μεταξύ αυτών γέροντες, παιδιά και γυναίκες) και στη συνέχεια έκαψαν όλο το χωριό.
Αξιοθέατα
· Προϊστορικό φρούριο Διστόμου. Στο Καστρί Διστόμου σώζονται τμήματα του προϊστορικού πελασγικού φρουρίου. Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχει ερειπωμένος οικισμός και έξω από το τείχος τάφος της πελασγικής περιόδου. · Αρχαίο τείχος της Αμβρύσσου, στο Δίστομο. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η καταστροφή του τείχους έγινε από τον Φίλιππο τον Β’ κατά τη διάρκεια του Ιερού Πολέμου (τέλη 4ου αιώνα). · Ακρόπολη αρχαίας Στείριδας. Διατηρούνται τμήματα του τείχους και κάποιες στέρνες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο λαξευμένος σε βράχο βασιλικός τάφος με την ορθογώνια θύρα εισόδου. · Στην παραλία του Διστόμου υπάρχει η ακρόπολη του Μεδεώνος. Σώζεται μεγάλο τμήμα του φρουρίου. Επίσης, έχει αποκαλυφθεί θολωτός τάφος που τοποθετείται χρονικά στα 1500-1400 π.Χ. «Η Ακρόπολη του Μεδεώνος» · Σύγχρονο μνημείο στην τοποθεσία «Καρακόλιθος», έξω από το Δίστομο, μαρτυρά τον τόπο εκτέλεσης των 134 πολιτών τον Απρίλιο του 1944. · Μνημείο Ολοκαυτώματος. Έχει τοποθετηθεί στο Δίστομο. Στην πίσω πλευρά του μνημείου αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών από τα αντίποινα των Γερμανών στις 10 Ιουνίου 1940. · Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο. · Ναός Αγίου Νικολάου στην πάνω πλατεία του Διστόμου. Άρχισε να χτίζεται γύρω στο 1880 και ολοκληρώθηκε το 1908. Λέγεται ότι η μικρή καμπάνα του καμπαναριού είναι δωρεά της βασίλισσας Όλγας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκαλιστό τέμπλο του ναού. «Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου» · Στην είσοδο του Διστόμου δεσπόζει το γλυπτό με τίτλο «Παγκόσμιο φιλί». Πρόκειται για ένα σύμβολο Ειρήνης και Συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Το γλυπτό φιλοτέχνησε πρόσφατα ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών των Αθηνών, Γεώργιος Καλακάλας. Το γλυπτό έχει ύψος 7 μέτρα. 5967 Παγκόσμιο Φιλί · Μονή Οσίου Λουκά. Η Μονή, που είναι εγγεγραμμένη στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται λίγο έξω από το Στείρι. Πρέπει να χτίστηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού Β’ του Λεκαπηνού (959- 963). Τη Μονή ίδρυσε ο Όσιος Λουκάς αρχικά ως μοναστικό κελί και στη συνέχεια ως ναό της Αγίας Βαρβάρας. Στο εσωτερικό του περιβόλου της Μονής υπάρχουν κελιά, κωδωνοστάσιο, κρύπτη, η Τράπεζα και δύο ναοί που ενώνονται με τη μορφή μεσοτοιχίας. Πολύτιμα μάρμαρα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και ανεκτίμητης αξίας εικόνες κόβουν την ανάσα του επισκέπτη. Δίπλα από τη μονή υπάρχουν η μικρή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Στην τελευταία βρίσκεται και ο τάφος του Οσίου Λουκά. · Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου. Η συλλογή στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, που χτίστηκε το 1903. Περιλαμβάνει ευρήματα από την περιοχή του Διστόμου, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Φυσικές ομορφιές Το Δίστομο έχει όμορφες παραλίες, που προσφέρονται για μπάνιο κατά τους θερινούς μήνες. Το Στείρι λόγω της αμφιθεατρικής θέσης του έχει απέραντη θέα στον Ελικώνα και στον Παρνασσό. Στο οροπέδιο του Αγ. Παντελεήμονα μπορείτε να στήσετε υπαίθρια γλέντια και παιχνίδια.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Εκδηλώσεις Αξίζει να επισκεφθείτε τα πανηγύρια του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και του Οσίου Λουκά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Επίσης, κάθε Ιούνιο διοργανώνονται οι διάρκειας μίας εβδομάδας εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος, στη μνήμη των κατοίκων που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς.
Υποδομές Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Δίστομο. Στην όμορφη κεντρική πλατεία του Διστόμου θα βρείτε σύγχρονες καφετέριες, ενώ στο Στείρι θα απολαύσετε το καφεδάκι σας στα γραφικά καφενεία. Στην περιοχή του Καρακόλιθου θα βρείτε παραδοσιακές ρουμελιώτικες ταβέρνες, με καταπληκτικά ψητά κρέατα. Στο Δίστομο υπάρχει παράδοση στην παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, και υπάρχουν πολλά οινοποιεία και αποστακτήρια τσίπουρου αλλά και άλλα εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων διατροφής.