Διαδρομές εζοπορίας Εκτύπωση

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές πεζοπορίας. Από τους τοπικούς Ορειβατικούς Συλλόγους έχουν χαραχθεί πολλά μονοπάτια τόσο στον Ελικώνα όσο και στον Παρνασσό. Η φύση είναι πολύ όμορφη και αξίζει να την χαρείτε περπατώντας στα βουνά. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή όπως το Ορειβατικό Κάλεσμα και η Αναβίωση του Ευχίδειου Άθλου, γιατί αξίζει να συμμετέχετε.

 

Στον Ελικώνα

Για να γνωρίσει κανείς τον Ελικώνα το βουνό τον Μουσών θα πρέπει να περπατήσει τα μονοπάτια του, άλλοτε απότομα άλλοτε πλακόστρωτα, κάτω από τα ψηλά έλατα αγναντεύοντας τις ψηλές κορφές. Πολλά πλακόστρωτα- λιθόστρωτα σημεία συναντάμε μέσα στις ελατόφυτες πλαγιές του και μπορούμε να καταλάβουμε λίγο από την τέχνη και τη ζωή των προγόνων μας.


Ορισμένα από τα μονοπάτια αυτά είναι τα εξής:

Μπομπόκο- Λούτσα- Κολλιέδες (Καπέλο). Στο 4ο χιλιόμετρο του ασφαλτόδρομου Ανάληψη- Ελικώνας υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει τους πεζοπόρους για ανάβαση μέσα από πυκνό δάσος και μεταλλειόδρομους. Η διαδρομή, διάρκειας περίπου 4, 5 ωρών, γίνεται σε υψόμετρο από 800 έως 1486 μέτρα. Xαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας.

Μπομπόκο – Προφήτης Ηλίας.
Από το 4ο χιλιόμετρο του ασφαλτόδρομου Ανάληψη – Ελικώνας συναντάμε την πινακίδα, που μας ενημερώνει για την πορεία που θα ακολουθήσουμε μέσα από ελατόφυτη πλαγιά και πλακόστρωτο μονοπάτι. Μετά από διαδρομή διάρκειας περίπου 1, 5 ώρας φτάνουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η διαδρομή είναι εύκολη.

Μπομπόκο- Ξηροβούνι.
Στο 4ο χιλιόμετρο του ασφαλτόδρομου Ανάληψη – Ελικώνας συναντάμε πινακίδα στα αριστερά που ενημερώνει για την πορεία μας μέσα από ελατόφυτη πλαγιά. Η πορεία καταλήγει στο Ξηροβούνι, από όπου θα απολαύσουμε τη θέα προς τη Λιβαδειάς και τον κάμπο της Κωπαΐδας. Η διαδρομή διαρκεί 1,5 ώρα και είναι εύκολη.

Προφήτης Ηλίας – Λούτσα Τζαβέλα- Ρόνιες – Ελικώνας ή Μεγάλη Λούτσα.
Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ακολουθώντας τα σήματα διασχίζουμε κάθετα τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, στην περιοχή Λούτσα Τζαβέλα. Από εκεί ανηφορίζουμε, μέσα από ελατόφυτη πλαγιά, ως τις Ρόνιες και συναντούμε το μονοπάτι 22 με κατεύθυνση στα αριστερά που καταλήγει στην πλατεία του χωριού Ελικώνας. Εναλλακτικά, μόλις συναντήσουμε το μονοπάτι 22 μπορούμε να μην στρίψουμε αριστερά, αλλά να ακολουθήσουμε το μονοπάτι για περίπου 30’ ώσπου να φτάσουμε στις Άνω Ρόνιες. Από εκεί κινούμαστε προς τα αριστερά και φτάνουμε στην κορυφή Μεγάλου Λούτσα με την υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Και στις δύο περιπτώσεις η πορεία διαρκεί 2,5 ώρες και είναι μέτριας δυσκολίας.

Κυριάκι- Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα).
Μέσα από την πλατεία του Κυριακίου ακολουθούμε ανηφορική πορεία προς την κορυφή της Μεγάλης Λούτσας. Η διαδρομή έχει διάρκεια 3, 5 ώρες και είναι μέτριας δυσκολίας.

Κατασκηνώσεις Παλιομηλιάς- Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα).
Η ανάβαση ξεκινά από το δασικό δρόμο Ελικώνας- Παλιομηλιά. Λίγο μετά τις κατασκηνώσεις, συναντάμε στα δεξιά τα πρώτα σημάδια. Μετά από μία ώρα ανηφορική πορεία μέσα στο πυκνό ελατόδασος η πρώτη στάση στη θέση Μπαλκόνι μάς αποζημιώνει με τη θέα που προσφέρει. Η ανάβαση συνεχίζεται μέσα από δολίνες (μικρές λίμνες) και έπειτα από σύντομη πορεία φτάνουμε στην κορυφή. Η συνολική πορεία διαρκεί περίπου 3,5 ώρες και είναι μέτριας δυσκολίας.

Ανάληψη- εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου.
Από την δεξαμενή του χωριού Ανάληψη ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι που φτάνει στον προαύλιο χώρο του Αγ. Γεωργίου. Η τοποθεσία προσφέρεται για μικρή ανάπαυλα με ωραία θέα δίπλα στην πέτρινη βρύση. Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και είναι εύκολη. 

Προφήτης Ηλίας- Κολλιέδες (Καπέλο).
Η ανάβαση γίνεται σε αρκετά ανηφορική πλαγιά. Η πορεία διαρκεί 2,5 ώρες και είναι δύσκολη.
 
Αρβανίτσα- Όσιος Σεραφείμ. Από την Αρβανίτσα πηγαίνουμε προς την τοποθεσία Σταυρός και από εκεί κινούμαστε δεξιά προς το πηγάδι. Συνεχίζοντας σε πλακόστρωτο μονοπάτι φτάνουμε στο μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ  Η διαδρομή είναι εύκολη και έχει διάρκεια 1,5 ώρα.

Ανατολικά του Παρνασσού

Πέρα από όμορφο βουνό των Μουσών του Ελικώνα, στα ανατολικά του Παρνασσού  έχει διάφορα μονοπάτια και βουνοκορφές. ( Γεροντόβραχο, Λιακουρα, Τζάρκο, Κούκο, Μαύρα Λιθάρια και άλλες κορυφές. Ο Παρνασσός έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός από το 1938. Στο Δρυμό υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η κεφαλληνιακή ελάτη και συστάδες, όπως η μαύρη πεύκη. Η πανίδα του Δρυμού περιλαμβάνει λύκους, αλεπούδες, τσακάλια, αγριογούρουνα, ασβούς, δρυοκολάπτες, αγριόσαυρες και οχιές. Το νότιο και ανατολικό τμήμα του Παρνασσού, έχει χαρακτηριστεί και ως Natura  2000.

Ορισμένα μονοπάτια είναι τα εξής:

    1) Αράχοβα – Δέφνερ (πρόποδες Γεροντόβραχου). Μια πορεία περίπου 4 ώρες που ξεκινά από τον Άγιο Γεώργιο της Αράχοβας Μια πορεία η οποία είναι 1 ώρα διαδρομή (άσφαλτο) προς το Λιβάδι. Φθάνοντας στο Σταυρό, και κάνοντας δεξιά στον χωματόδρομο, συνεχίζουμε άλλες δυο ώρες πορεία, έχοντας πάντα στα αριστερά μας και στο βάθος το Κωρύκειο Άντρο, και βλέποντας το Λιβάδι, αφήνουμε τον δρόμο και μπαίνουμε στο σημαδεμένο μονοπάτι (κορυφές κάτω Φύλλο και πάνω Φύλλο) και περπατώντας για μια ώρα μέσα στα έλατα, φθάνουμε στο καταφύγιο Δέφνερ.

2) Δέφνερ – Γεροντόβραχος ( 2 ώρες πορεία). Σημαδεμένο μονοπάτι και ακολουθώντας την διαδρομή προς την κορυφή, διασχίζουμε τις χιονοδρομικές πίστες του αθηναϊκού χιονοδρομικού κέντρου, φθάνουμε στο σημείο όπου βλέπουμε το χιονοδρομικό κέντρο, τα Κελάρια και το εκκλησάκι του Αϊ Ηλία. Στην συνέχεια φτάνουμε στην κορυφή Γεροντόβραχο σε υψόμετρο 2395μ.

3) Γεροντόβραχος – Λιάκουρα (η ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού 2457μ) . Μια πορεία διάρκειας 2.5 ωρών ακολουθώντας το μονοπάτι 22. Στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής πορείας 1 ώρας φτάνουμε στο Τσάρκο (2415μ). κατευθυνόμενοι αριστερά, οδηγούμαστε στους πρόποδες της Λιάκουρας. Μετά από 30 λεπτά πορείας φτάνουμε στον χωματόδρομο τον οποίο διασχίζουμε κάθετα, και αρχίζουμε την ανηφόρα όπου οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, την Λιάκουρα. Από την Λιάκουρα απολαυμάνει κανείς  την θέα, βλέποντας όλες τις κορυφές του Παρνασσού όταν οι καιρικές συνθήκες βοηθούν.

4)  Γεραντόβραχος – Τσάρκο – Τσούμπες – Ζεμενό. Μια πορεία η οποία είναι περίπου 4 ώρες διασχίζοντας το μονοπάτι 22. Μια διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από την ομορφιά και την ευκολία της.

5) Γεραντόβραχος – Μαύρα Λιθάρια – Ακρινό Νερό – Αγία Ιερουσαλήμ.Η πορεία είναι τεσσάρων ωρών.Περπατώντας το μονοπάτι 22 και περνώντας τις Τρεις Τσούμες – Τζάρκο φτάνουμε στις Σιδηρόπορτες. Πριν συναντήσουμε την κατηφόρα η οποία οδηγεί στην Μάνα, μπορούμε να φτάσουμε στα Μαύρα Λιθάρια έχοντας κατεύθυνση αριστερά,  μετά από πορεία 50 λεπτών. Από αυτό το σημείο περπατάμε το κατηφορικό κομμάτι, και φτάνουμε στο Ακρινό νερό.

6) Ακρινό Νερό – Κανάλια – Αγία Ιερουσαλήμ. Μια διαδρομή διάρκειας 2,5 ωρώνη οποία χαρακτηρίζεται από την ομορφιά και την ευκολία της .

7) Ακρινό Νερό – Ιερουσαλήμ ακολουθώντας το μονοπάτι 22, μια διαδρομή διαρκείας 1,5 ώρας, φτάνουμε στην Αγία Ιερουσαλήμ της Δαύλειας.

8) Ακρινό Νερό – Μάνα – Ζεμενό. Μια διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από την ομορφιά και την ευκολία της, διάρκειας 2 ωρών, ακολουθώντας το μονοπάτι 22 διασχίζοντας ένα οροπέδιο. Μετά από πορεία 1 ώρας φτάνουμε στην Μάνα. Διασχίζουμε κάθετα τον χωματόδρομο που βρίσκουμε, με κατεύθυνση τα έλατα. Έχοντας στα δεξιά μας την Αράχοβα, και μετά από πορεία άλλης 1 ώρας φτάνουμε στο Χάνι του Ζεμενού.

9) Ζεμενό – Ξεροβούνι. Μετά από πορεία 3 ωρών φτάνουμε στο μαρτυρικό Δίστομο, από οπού ξεκινά και η οροσειρά του Ελικώνα.

 

 

Το Μονοπάτι Νο. 22

Το Μονοπάτι Νο. 22 Συνδέει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα. Ξεκινά από την Αγόριανη του Παρνασσού και περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα καταλήγει στην Πάρνηθα (καταφύγιο Μπάφι). Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα περνά ανηφορίζοντας από την κοιλάδα των Μουσών και τη δύσβατη πλαγιά του Ζαγαρά. Συνεχίζει δυτικά του χωριού Ασκρη και κατευθύνεται προς την Ιπποκρήνη και το Χαλίκι. Μεγάλο τμήμα συνεχίζει σε χωματόδρομο και άσφαλτο από την περιοχή Κορομηλιά μέχρι το χωριό Αγία Άννα. Από εκεί ένας κλάδος ανεβαίνει την Παλιοβούνα. Ο άλλος, σε ένα μικρό τμήμα του είναι άσφαλτος και μετά γίνεται λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην Αρβανίτσα. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει προς τα βόρεια και ανηφορίζει προς τον Ελικώνα (Ζερίκι). Συνεχίζει με μικρή ανάβαση από τις Ρόνιες και κατηφορίζει στο Κυριάκι. Από εκεί μέχρι την αρχαία Στείριδα και το μοναστήρι του Οσίου Λουκά ακολουθεί τμήμα με άσφαλτο αλλά και αρκετά τμήματα σε λιθόστρωτο μονοπάτι. Ένας κλάδος του 22 ενώνει το μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τη θάλασσα, στην τοποθεσία του αρχαίου Μεδεώνα («μονοπάτι Παυσανία»). Καλά σημαδεμένα ανηφορικά μονοπάτια περνούν από την Αράχoβα στο Ακρινό Νερό και από εκεί ή ανηφορίζουν προς τις ψηλές κορφές του Παρνασσού ή κατηφορίζουν  προς την Μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ και τη Δαύλεια.

 
 
< Προηγ.   Επόμ. >

© 2007 Epimelitirio Viotias