Δραστηριότητες Εκτύπωση

ΣΚΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Στον Παρνασσό λειτουργούν 3 χιονοδρομικά κέντρα: Τα Κελλάρια και η Φτερόλακκα που ανήκουν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα με 23 πίστες και 13 αναβατήρες και ο Γεροντόβραχος που ανήκει στον Αθηναϊκό ¨ομιλο Φίλων Σκί με 3 πίστες και 3 αναβατήρες. Οργανωμένο ορειβατικό καταφύγιο λειτουργεί στη θέση Σαραντάρι σε υψόμετρο 1900μ, χωρητικότητας 27 ατόμων.


ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ


Το ορειβατικό σκι είναι μια δραστηριότητα κίνησης στο βουνό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με τα πέδιλα του σκι να διασχίσει ένα ορεινό όγκο.Ο Παρνασσός ενδείκνυται για ωραίες αναβάσεις αλλά και καταβάσεις σε όμορφες πλαγιές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Η αναρρίχηση είναι μια μορφή εναλλακτικής άθλησης που συναντάται στην περιοχή της Λιβαδειάς, της Αντίκυρας αλλά και του ορεινού όγκου Παρνασσού (Ζεμενό). Υπάρχουν καταγεγραμμένες στη Λιβαδειά και στην πανέμορφη περιοχή της Κρύας 50 περίπου αναρριχητικές διαδρομές  4ου βαθμού έως και 10ου βαθμού δυσκολίας και ύψους έως και 70 μ. Οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες με αναρριχητικούς κρίκους για ασφαλέστερη αναρρίχηση. Διαδρομές αναρρίχησης μπορεί κάποιος να συναντήσει και στην ορθοπλαγιά του Ζεμενού. Οι διαδρομές βρίσκονται πάνω από την ομώνυμη περιοχή ακολουθώντας χωματόδρομο 10 χλμ. Οι διαδρομές είναι αρκετά μεγάλες σε ύψος έως και 400 μ. και απαιτούνται γνώσεις για την αντιμετώπιση δυσκολιών σε μεγάλες ορθοπλαγιές και βουνά. Διαδρομές αναρρίχησης  υπάρχουν και στην Αντίκυρα στο αναρριχητικό πεδίο της Κωνσταντίνας.
 

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ

Το ποδήλατο βουνού είναι και αυτό μια εναλλακτική μορφή άθλησης. Η  περιοχή του Ελικώνα θεωρείται ιδανική λόγω των πολλών χωμάτινων δρόμων που υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κυριάκι, Αγία Άννα .Οι ποδηλατάδες μέσα στα έλατα του Ελικώνα είναι πανέμορφες και ιδιαίτερα η περιοχή της Αρβανίτσας, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για  εξορμήσεις και βόλτες στις γύρω περιοχές.

 
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Θαλάσσια σπόρ (σκι, ιστιοσανίδα κλπ) προσφέρονται σε όλες τις παραλίες του Κορινθιακού, στον όρμο της Αντίκυρας, στην Αλυκή, στο Σαράντι, στον Άγιο Νικόλαο κλπ.
 
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Κατασκηνωτικό Κέντρο Παλιομηλιάς: Βρίσκεται σε πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον, κοντά στο χωριό Ελικώνας (Ζερίκι) και ανήκει στον Δήμο Λιβαδειάς. Λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με κατασκηνωτικές περιόδους για παιδάκια.
Κατασκηνωτικός χώρος Λαπαθιά: Βρίσκεται μέσα σε ελατόδασος στην περιοχή της Δαύλειας όπου λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης.
 

Αναβίωση Ιστορικής διαδρομής

Κάθε χρόνο συντελείται στη Βοιωτία μια σημαντική προσπάθεια αναβίωσης του Ευχίδειου Άθλου. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, μετά την νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών στις Πλαταιές οι Πλαταιείς ζήτησαν από τον Ευχίδα να πάει στους Δελφούς και να φέρει πίσω εξαγνισμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Ο Ευχίδας έτρεξε ως τους Δελφούς και επέστρεψε στις Πλαταιές σε 24 περίπου ώρες διανύοντας συνολικά απόσταση χιλίων σταδίων. Όμως, μόλις παρέδωσε το ιερό πυρ, εξέπνευσε. Την αναβίωση του Ευχίδειου Άθλου διοργανώνει στις αρχές κάθε καλοκαιριού ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και Αθλημάτων Μεγάλης Διάρκειας «ο Ευχίδας». Η σύγχρονη διαδρομή μήκους 107,5 χιλιομέτρων ξεκινάει από τις Πλαταιές, διέρχεται από το Καπαρέλλι, τα Λεύκτρα, την Ξηρονομή, την Αγία Άννα, το Κυριάκι, το Στείρι, το Δίστομο και την Αράχoβα για να καταλήξει στους Δελφούς. Η διάρκειά της είναι 14 ώρες. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να την ακολουθήσετε, καθώς είναι πολύ φημισμένη εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ακόμα, όμως, και να μην μπορείτε να συμμετάσχετε, μεταβείτε στους Δελφούς μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, όπου στήνεται μεγάλο γλέντι με μουσικοχορευτικά προγράμματα και παραδοσιακά φαγητά.

 

 Ορειβατικό Κάλεσμα


Κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο οι ορειβατικοί σύλλογοι της περιοχής….
σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της περιοχής διοργανώνουν το «Ορειβατικό κάλεσμα». Οι συμμετέχοντες ακολουθούν μία διαφορετική κάθε χρόνο προκαθορισμένη πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος.

 


  
 
< Προηγ.

© 2007 Epimelitirio Viotias